Optimisme ondanks de tragedies

We vertellen u graag mooi nieuws over de bewoners van het twee jaar geleden geopende zorgcentrum voor ‘De Weduwen van Srebrenica’

‘Ik ben er voor je en zolang je me nodig hebt, neem ik de tijd en laat je niet alleen.’ 

Heeft iemand ooit zoiets tegen u gezegd toen u het moeilijk had? Dat vergeet je nooit meer. Velen van u hebben financieel meegeholpen om de bouw van het zorgcentrum voor de weduwen van Srebrenica mogelijk te maken. Op initiatief van Stichting Proplan is de bouw hiervan begonnen in 2019 en het centrum werd onder grote belangstelling geopend in oktober 2022.

Jarenlang zijn deze weduwen vergeten. Bij de bouw is er rekening mee gehouden dat ook andere ouderen die de genocide hebben overleefd, op deze liefdevolle plek van harte welkom zijn. Daarom hoog tijd om twee jaar na de opening u mee te nemen naar het zorgcentrum met de naam ‘Hatidža Mehmedović’ in Potočari, vlakbij Srebrenica. Elke dag staan de medewerkers van onze partner MFS Emmaus klaar om de weduwen en andere overlevenden te verzorgen. Mensen waarvan vaak niet alleen hun man en zonen zijn vermoord, maar die alles zijn kwijtgeraakt. Hoe ziet hun leven er nu uit, na alles wat hen is overkomen?

 

Een impressie van enkele van de bewoners…

Een van de weduwen is Šuhra Malić, de vrouw van de foto die de hele wereld overging.

Ze oogt kwetsbaar en tegelijk stralen haar ogen een heldere kracht uit. Ze vertelt over haar zoon die elektrotechnisch ingenieur werd tot de oorlog zijn leven kostte. En over de andere zoon die met haar man de mooiste meubels maakte. Ook hen verloor ze in de oorlog. Naast deze dierbaren verloor ze nog twee broers, drie schoonzonen en twee neven. Ze schiet vol als ze vertelt over haar zus die met nog meer vrouwen gevangengenomen werd en misbruikt, om ten slotte opgesloten te worden in een huis dat in brand werd gestoken. 

Door een val thuis was het lopen voor Šuhra vrijwel onmogelijk geworden. Met smart werd door haar uitgekeken naar de opening van het zorgcentrum, waar ze nu vol dankbaarheid al ruim twee jaar mag verblijven. “Ik ben zo blij hoe hier alles gaat. De dokter is aardig en de meiden die hier werken zijn echt uitstekend. Alles wordt hier prima schoongehouden, het eten is heerlijk, echt waar, we hebben het hier geweldig”, vertelt Šuhra.


Onder de bewoners is er slechts één man, dat is Nezir Sejdović uit Liješće bij Skelano.

Zijn vrouw is erg zwak en heeft zorg nodig. Zij verloren drie zonen en een groot aantal familieleden en vrienden bij de genocide in Srebrenica. Hun zonen zijn begraven in het Srebrenica-Potočari Memorial Center.  “Het is hier enorm goed, beter kan niet. Iedereen die hier werkt is geweldig, de zorg is méér dan een tien. De medewerkers zijn dag en nacht bereikbaar. Hun team is hier één van ziel en van hart bij ons”, zegt Nezir Sejdović. Is het niet moeilijk hier tussen al die vrouwen? Nezir wijst het resoluut van de hand. “Je kan het nergens beter hebben dan hier. De dokter, de zusters, ze staan altijd voor ons klaar, zelfs midden in de nacht!’’


Ook Aiša Malić uit Potočarska Rijeka is vanaf het begin in het zorgcentrum.

“Het kan voor ons niet beter zijn. Ik verloor mijn zoon in de oorlog, mijn man stierf kort daarna. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik hier zeer tevreden ben. De medewerksters die hier werken zijn als kinderen voor mij. Ik hou van ze”.


Een van de medewerkers van het tehuis isErna Avdić, een jonge vrouw uit Srebrenica. 

Haar ouders behoorden tot de eersten die terugkeerden naar Potočari, waar Erna werd geboren. Ze voltooide in Srebrenica haar medische opleiding, waarna ze meteen een baan kreeg in het zorgcentrum. 

Ze legde ons uit dat ze het leuk vindt om de bewoners op de dag verschillende activiteiten aan te bieden met creatieve, culinaire en andere activiteiten. “Er is een eigen keuken en restaurant waar dagelijks voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. Door de aanwezigheid van een arts en overige medisch personeel is voor alle bewoners 24/7 medische zorg aanwezig. Daarnaast beschikken we over een ziekenzaal voor die bewoners die volledige verpleging nodig hebben.”  

Het zorgcentrum ‘Hatidža Mehmedović’ is mede mogelijk geworden door de inzet van veel vrijwilligers van Stichting Proplan. Elk gebouw is door hen voorzien van plinten, vloerbedekking en de nodige elektra. Er zijn 8 bungalows met elk 2 appartementen en een groot complex met 36 appartementen. Ook is er een speciale faciliteit met 14 bedden voor ouderen die 24/7 intensieve zorg nodig hebben.

Wat het zorgcentrum uniek maakt is dat er ook een polikliniek is, inclusief tandarts. Hiermee kan ruimschoots worden voorzien in de medische zorg van de bewoners. Specialisten uit diverse steden werken hier vrijwillig aan goede medische zorg. Overigens, niet alleen voor de bewoners van het zorgcentrum, maar ook inwoners van Srebrenica en de omliggende dorpen kunnen hier gebruik van maken. 

 


- - "Optimisme ondanks de tragedies"